A oto przepis na szybką TARTĘ Z OWOCAMI:
Składniki:
⚜️Mąka pszenna 200 g
⚜️Masło 100 g
⚜️Ksylitol 80 g
⚜️Jajko 1 szt
⚜️Galaretka przezroczysta 1 szt
⚜️Śmietana 30 % 300 ml
⚜️Budyń waniliowy 2 łyżki
⚜️Sok z pomarańczy 4 łyżki
Wykonanie:
1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać ksylitol ( 90 g ) i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na tzw "kaszę" :-)
2. Dodać całe jajko i szybko zgnieść ciasto, zawinąć w folie i schować do lodówki na 30 min.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy ciut większej od średnicy foremki.
4. Włożyć do formy, dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
5. Piekarnik nagrzać na 180 st góra/dół, przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do pieca na 15 min, po tym czasie zdjąć folię i dopiec ok 10 min, aby środek się lekko zarumienił. Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem kremu.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając na końcu ksylitol ( 10 g ), budyń i sok z pomarańczy.
7. Krem nakładamy na ciasto, dekorujemy owocami. Następnie przygotowujemy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu i przy uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zalewamy ciasto . Schładzamy w lodówce.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo jest bomba ! :-)
Życzę smacznego !
Wasza Martuś!
⚜️Budyń waniliowy 2 łyżki
⚜️Sok z pomarańczy 4 łyżki
Wykonanie:
1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać ksylitol ( 90 g ) i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na tzw "kaszę" :-)
2. Dodać całe jajko i szybko zgnieść ciasto, zawinąć w folie i schować do lodówki na 30 min.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy ciut większej od średnicy foremki.
4. Włożyć do formy, dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
5. Piekarnik nagrzać na 180 st góra/dół, przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do pieca na 15 min, po tym czasie zdjąć folię i dopiec ok 10 min, aby środek się lekko zarumienił. Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem kremu.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając na końcu ksylitol ( 10 g ), budyń i sok z pomarańczy.
7. Krem nakładamy na ciasto, dekorujemy owocami. Następnie przygotowujemy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu i przy uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zalewamy ciasto . Schładzamy w lodówce.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo jest bomba ! :-)
Życzę smacznego !
Wasza Martuś!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz