środa, 30 października 2019

ZUPA KAPUŚNIAK NA BOCZKU

Witajcie.

Namawiam Was gorąco, aby do swojego manu wdrożyć na stałe zupy i kremy warzywne, zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym.
A o to kilka ich zalet:

🔹są szybkie i proste w przygotowaniu

🔹zawierają dużo wartości odżywczych
są treściwe, jesteśmy po nich najedzeni

🔹znakomicie rozgrzewają - nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny, zimowy dzień jak talerz gorącej zupy, z dużą ilością warzyw, cebuli czosnku, a dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami

🔹zupy to dobry sposób na zjedzenie warzyw

🔹pobudzają metabolizm


Na dzisiejszy plan wchodzi Kapuśniak z kwaszonej kapusty z boczkiem.

              


Składniki:

✳️ Wywar warzywny - 2 litry
✳️ Boczek - 300 g
✳️ Kapusta kiszona - 700 g
✳️ Marchew - 2 szt
✳️ Pietruszka korzeń - 2 szt
✳️ Seler - kawałek
✳️ Cebula - 1 szt
✳️ Ziemniaki - 2 szt
✳️ Grzyby suszone - kilka sztuk
✳️ Olej rzepakowy - 2 łyżki
✳️ Przyprawy - sól, pieprz
✳️ Kminek ocjonalnie
✳️ Liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 szt

Wykonanie:

✳️ Do przygotowanego wywary warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, liść laurowy i ziele angielskie, cebulę obrać i przekroić na pół i przypalić nad palnikiem, dodać do zupy. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki w lekko osolonej wodzie.

✳️ Kapustę kiszoną płuczemy na sitku i kroimy, następnie dodajemy do gotującej się zupy.

✳️ Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy boczek, aż się zarumieni, a następnie dodajemy do zupy, razem z ziemniakami.

 ✳️ Gotujemy jeszcze chwilkę, przyprawiamy do smaku.

Wartość na 1 porcję: 294 kcal
B: 13.2 g T: 18.8 g W: 17.3 g

Smacznego!

Wasza Martuś!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Fit Freak! , Blogger